Penulis

Penulis

[kemaskini 1/8/2012]

Saya Naim. Nama penuh? Boleh cari dalam akaun facebook saya di sini. Umur? Tak perlu diceritakana. Cuma semasa saya mengendalikan blog ini, saya masih lagi dalam pertengahan 20-an. Suka membaca. Terutamanya buku-buk yang lebih kepada memberi nilai tambah dalam hidup. Bukan tak uka membaca novel .Opppssss…Yang penting buku-buku tu boleh memberikan saya input baru tentang kehidupan. selain dari uka membaca, menulis? Ohh..Bab ni saya malas sikit.

Mula bersekolah di kawasan luar bandar. Pernah dengar nama Sekolah Kebangsaan Teloi Kanan? Kalau tak, cecuba google dalam google 🙂 . Kalau ada, maknanya sekolah saya tu memang popular le. Di sekolah rendah dulu, saya takde le aktif sangat. Budak-budak la katakan. Sebagai seorang yang kaki bangku, saya memang pantang di ajak main bola. Ada le alasan memanjang. Tapi dalam hal-hal lain, alhamdulillah. Dari sekolah rendah sampai ke soklah menengah ,saya memang bergiat aktif dalam pengakap. Dulu memang ada cita-cita nak jadi Pesuruhjaya Pengakap Negeri termuda. Tapi itu dulu lah. Sekarang dah tak terfikir lagi dah. Almaklum sibuk dengan kerja.

Selepas sekolah rendah, saya sambung pelajaran ke sekolah menengah. Sekolah ni nama pun pelik jugak. Nama sekolah tu Maktab Mahmud Alor Setar. Sekolah ni kalau di Kedah, memang popular habis. Walaupun bukan di bawah kerajaan pusat ( dulu le ), sekolah ni banyak melahirkan tokoh-tokoh penceramah, agamawan dan yang paling penting tok-tok imam kat kampung halaman. Hehehe..saya? tak terjun betul-betul dalam bidang agama. Sekadar belajar untuk mendapat asas yang kukuh sahaja. Alhamdulillah. Time ni dulu, memang nak pecah kepala le. Kalau setakat hafalan,memang otak tak jadi masalah. Tapi bila sampai bab nak kena kira-kira, fail! Pernah kena halau keluar kelas sebab masukkan buku nota sains tingkatan 4 dalam tong kitar semula ( niat baik untuk memulihara alam ). Waktu-waktu remaja ni, memang best betul. sekolah ni banyak bagi saya isi kandungan kehidupan. Di sini saya belajar menjadi seorang pemimpin. Pemimpin untuk diri sendiri .

Selepas habis SPM, cita-cita untuk melanjutkan pelajaran ke al Azhar Mesir berbunga. Tapi tak lama. Selepas dapat je panggilan ke pengajian Matrikulasi, terus dilupakan impian yang lama. Di sini lah episod baru bermula. Terkejut beruk pun ada. Luar berbeza. Dari suasana sekolah agama ke pusat pengajian yang lebih terbuka. Fuuuuhhh..mujur ada sedikit bekalan di dada.

Selepas setel di matrikulasi, mohon UM dalam bidang ekonomi. Alhamdulillah dapat. Seronok belajar di UM. Kalau sesiapa yang pernah belajar kat UM ni, tahu le keseronokan tu macam mana. sebagai salah satu universsiti tertua di Malaysia, universiti ini dah banyak menyaksikan pelbagai peristiwa -peristiwa yang bersejarah. Dari penglibatan mahasiswa sesshinggalah kepada pembentukan negara. Bukan nak masuk bakul angkat sendiri. Tak percaya cuba tanya orang lama 🙂 . Di UM, sempat bergiat dalam aktiviti-aktiviti kepimpinan.Banyak perkara yang salah dilakukan. Tanpa semua kesalahan yang kita lakukan, kita pasti akan gagal belajar memperbetulkan. Bukan nak nasihatkan suruh buat salah banyak-banyak, niat untuk terangkan dengan kesalahan kita boleh jadi manusia yang lebih berpengalaman.

Tamat belajar peringkat ijazah sarjana muda.

Alam baru. Alam pekerjaaan. Kerja di Bank. Tahun pertama sampailah tahun ketiga. Kerja bank kerja glamour. Kata orang le. Orang kampung barangkali. Hakikat sebenarnya biarlah orang-orang yang dudk di bank ceritakan. No comment. Cukup 3 tahun, saya berhenti. Atas kehendak sendiri walaupun itu adalah kerja yang stabil dan tetap. Saya pilih untuk mencuba bidang perkhidmatan dalam dunia takaful. lagi mencabar. Ini dunia sebenar mengikis malu di muka. Hehe. Episod belum tamat. InsyaAllah saya akan update sekali lagi bio ni selepas 3 tahun akan datang. ENtah apa akan berlaku pada masa tu. Harap-harap matlamat hidup yang dirancang akan tercapai.

NaimRahim.Com

NaimRahim.com adalah web utama yang akan digunakan untuk tujuan penjenamaan diri penulis. Di sini, naimrahim.com telah di”redirect”kan ke laman blog naimrahim.com/blog bagi tujuan tertentu.

* ruangan ini akan dikemaskini dari masa ke semasa.

One thought on “Penulis

Leave a Reply