Cara Tentukan Jumlah Hibah Takaful Anda Sendiri

Kebelakangan ni. Kalau anda jumpa agent takaful, mesti tak lari dari dengar perkataan HIBAH TAKAFUL ?

Betul tak?

 

Hibah Takaful ni cuma 1 kaedah pengagihan harta (apabila anda mati ) terus kepada org yg anda kehendaki tanpa perlu melalui proses faraid. Saya tak nak hujah pnjg tentang faraid atau hibah. Faraid tu sistem yg adil. Hibah ni cuma alternatif sementara.

 

 

Persoalannya.. Berapa banyak jumlah hibah tu?

1 Juta..2 Juta.. 4 Juta…10 Juta?

 

Lagi banyak juta, lagi banyak le yg anda akan bayar/carum nanti. Jangan kelam mata dengan jumlah yang anda tak perlu.

Baik.. Kebanyakan agent akan kongsikan cara melihat kepada jumlah hutang. Lain agent lain cara.

Secara asasnya, anda boleh guna 2 kaedah ni.

**********************************************************
Kaedah 1 : Hutang + Simpanan Masa Depan
**********************************************************

Apa maksudnya ?

 

Apabila anda mati..ehem ( direct je la ye ).. Hutang2 piutang anda ni perlu diselesaikan. Ada hutang yang dah ada backup plan macam MRTA ( Takaful untuk hutang rumah ). Jadi hutang macam tu tak perlu lg nak bayar. Yang menjadi masalah ialah hutang2 yang tiada insurans/takaful.

 

Contoh :

1) Personal Loan ( sebahagian ada..sebahagian tak )
2) Kereta
3) Pinjaman Pendidikan ( ptptn under skim ujrah ada takaful )
4) Card credit
5) hutang kawan-kawan

Senaraikan la ye apa-apa saja hutang yang anda tahu kalau mati, tetap perlu diselesaikan sendiri ( ahli keluarga le ).

Kemudian, simpanan masa depan.

Ini lebih kepada plan masa depan untuk anak-anak ataupun utk keperluan isteri /keluarga.

Contohnya :

1) simpanan pendidikan anak-anak
2) tabungan haji isteri/badal haji/ibu bapa

3) duit dapur isteri…ni banyak boleh list..

senaraikan semua ni dan lihat berapa jumlahnya.

Contoh ye :

Hutang (baki semasa ) :
Personal Loan – 30K
Kereta – 30K
Pinjaman Pendidikan – 10K
Card Credit – 10K
Hutang member – 5k

Simpanan (planning )
Anak-anak – 100K
Tabungan haji – 30K
Duit dapur isteri – 50K

Total : RM265K – Kita bundarkan kepada yg terdekat RM250K

Haaaaa….Itu le jumlah yang anda perlu buat masa sekarang. Buat apa nak ambil sampai 1 juta. Fokus pada keperluan & kemampuan.

Ok..kaedah kedua plak?

 

*********************************************
Kaedah 2 : Komitmen Bulanan/ Gaji
*********************************************

Kaedah kedua ni lebih kepada menjadikan hibah takaful anda sebagai pengganti pendapatan. Boleh faham tak?

Senang faham..Bila anda mati, income bulanan anda masih berjalan seperti biasa

FYI , kalau gaji ada caruman perkeso. Waris anda ada chance untuk terima elaun bulanan (pencen penakat ). Berapa tu kena check dulu. Tapi ikut pengalaman saya dlm 1/2 gaji terakhir simati. Bagi yg kerja gomen, insyaAllah pencen ada kan?

Berbalik kepada kaedah komitmen bulanan/Gaji ni. Anda akan tentukan dulu berapa jumlah komiten bulanan yg diperlukan waris untuk kos sara hidup . Cara paling mudah ialah gunakan jumlah gaji je.

Contoh :

Jumlah gaji sebulan = RM4000
Jumlah gaji setahun = RM48,000 ~ genapkan je RM50K

Bagaimana nak pastikan waris anda dapat 4000/bulan atau 50K/setahun?

Caranya ialah dengan pelaburan.

Untuk dapatkan RM50K/tahun melalui simpanan TABUNG HAJI dengan kadar dividen 5% setahun, anda perlukan hibah takaful bernilai RM1Juta.

Cara kiraan. RM50K dibahagikan dengan kadar dividen 5%. Dapatlah jumlah RM1Juta.

Jadi. Kalau ikut kaedah 1, caruman anda pasti lebih rendah berbanding kaedah 2. Sila pastikan komitmen takaful tadi takde le membebankan. Cadangan sekitar 10%. Kalau boleh meet keperluan anda bawah 10%, lagi ok.

Kesimpulannya..Mana-mana kaedah pun tak kisah sangat. Yang paling penting, anda tahu KENAPA ANDA PERLUKAN jumlah Hibah TAKAFUL tersebut. Jangan sebab terpengaruh dengan pujuk rayu ejen. Ikutkan kami, 100 juta pun tak cukup..Hehehe (gurau je ).

Dah tau ni, jangan la simpan sorang. Share dengan kawan-kawan yang lain. Sama-sama beroleh kebaikan

Ps : dah boleh kira sendiri ni, usah le bertangguh lagi. cepat2 sediakan plan backup. Tarikh lahir memang tertera kat IC, tapi tarikh mati ni xde. tak tau bila.

Pss : Malas nak kira? Pening? Takut dgn nombor? pm atau whatsapp saya untuk bantuan www.wasap.my/60173293028

Tagged on:

Komen Melalui Facebook Disini

Leave a Reply