Jimat Ke Renew Insurans Kereta Dengan Cara Ni ?

Artikel ni ditulis berdasarkan pengalaman sendiri saya.

Setiap tahun, salah satu cabaran besar buat pemilik kereta ialah duit nak bayar insurans kereta. Hehehe. Oh ya. Insurans atau pun takaful. Sekarang banyak syarikat yang dah offer takaful. Jadi saya pilih takaful untuk insurans kereta saya.

Cara saya ialah :

  1. Buat anggaran sendiri “sum covered” kereta anda. Camner ? Kebiasannya syarikat takaful & insurans akan berikan anggaran mereka sendiri. Dalam hal ni, anda manfaatkan 2 website ini. Anda akan dapat julat anggarannya :
    • mycarinfo.com.my : isikan butiran kereta anda seperti yang diminta. atau
    • carlist.my : Dari web ni, anda perlu buat carian macam nak beli kereta la. Harga akan lebih tinggi sikit berbanding dari web yang satu lagi. Tapi tetap membantu.
  2. Cari syarikat takaful & insurans kereta yang berkenan di hati. Banyak. Tapi yang famous ni macam Etiqa, Takaful Malaysia atau Takaful Ikhlas. Harga lebih kurang saja. Saya ambil contoh etiqa takaful.  Tak kisah la kalau anda nak pilih syarikat mana. Isi je. Jangan lupa cek NCD ( No Claim Discount ). Anda akan dapat jumlah yang perlu dibayar. Ini gambar web tuEtiqa Takaful MotorTakaful
  3. Kalau anda ada geran di tangan, anda boleh terus renew RoadTax di pejabat pos atau JPJ. Tapi kalau takde, gunakan manfaat MyEG. Perlu daftar dulu. Kemudian pilih service JPJ. Rasanya mudah je. Ikut arahan yang disediakan. Anda boleh renew roadtax dengan sedikit caj tambahan. Kemudian, tunggulah kat rumah. Dalam 2-3 hari nanti, despatch akan datang hantar roadtax tu ke rumah.

Dah dapat? Siap….hehehe

Kat mana jimatnya?jimat insurans kereta

Ok…Sebenarnya dengan cara ni, saya dapat jimatkan 10% . Saya andaikan 10% ini adalah komisen agent. Dengan berurusan terus, 10% caj tadi dapat dikurangkan. Ini andaian saya saja. Yang penting memang jimat dah 10%. Kalau RM1500, jimat RM150. Boleh bawa family keluar makan-makan.

Selamat mencuba.

Ps : Insurans kereta tertakluk kepada GST 6%. Mungkin selepas ni  kita hanya boleh jimat sikit je le.

Pss : Bagi yang tak nak pening-pening dengan segala perkara teknikal ni, anda boleh serahkan je terus pada agent. Lebih mudah dan senang cerita. SMS je dan bank in duit. Semua siap diuruskan. InsyaAllah saya tengah mendaftar untuk jadi agent takaful am. Boleh la mudahkan kerja-kerja anda.

 

 

Komen Melalui Facebook Disini

Leave a Reply