Bronkitis, Pneumonia & Plan Pendidikan PruBSN Takaful

Selama 3 tahun lebih saya menjadi agent takaful PruBSN, 2 penyakit ini ( bronkitis dan pneumonia ) kerap menjadi punca utama client-client saya menggunakan kad perubatan.

Boleh saya katakan hampir setiap bulan mesti ada je client saya yang menggunakan kad perubatan untuk rawatan anak-anak mereka di hospital swasta. Puncanya ialah penyakit bronkitis ataupun pneumonia.

Kenapa ?

Saya bukannya doktor. Hehehe. Tapi saya boleh katakanlah apabila baby sedang dalam proses pembesaran, sistem imunisasi mereka sedang diperkasakan.  Ayat….susah nak cari perkataan yang sesuai. Jadi kes demam ni toksah dok cakap la kan, mesti akan berlaku punya. Demam, batuk dan selsema

Dulu-dulu, kalau kes demam bagi baby ni takde le melarat sampai kena tahan wad. Mungkin sebabnya dulu jauh nak ke hospital. Sekarang mudah. Boleh kata semua orang dah ada kereta. Bila nampak anak batuk teruk, solusi pertama ialah mencari pusat rawatan. Klinik dan hospital.

Antara kes bronkitis dan pneumonia client saya :

Claim Pneumonia

Claim Bronkitis

claim bronkitis

Kalau nak dihitungkan, saya anggarkan purata bagi kos rawatan untuk penyakit ni di hospital-hospital swasta antara RM1500 – RM3000. Nampak je macam kes kecik kan? Tapi itulah hakikat yang perlu ditelan.

Orang kata, apalah sangat demam sikit-sikit tu. Tak payahlah nak ke hospital. Amboi…Lain padang, lain belalang. Usah peduli orang kata, kalau mampu apa salahnya dapatkan rawatan yang lebih baik untuk anak kan? Kalau tak mampu, terpaksalah berikhtiar cara lain.

Justeru, saya sangat mencadangkan semua pembaca ( yang dah dapat title ibu bapa ) untuk cepat-cepat mendaftar plan takaful pendidikan yang serba lengkap ni. Bukan sekadar simpanan untuk pendidikan bahkan menjadi sumber utama untuk membiayai kos rawatan perubatan yang mahal apabila keadaan memerlukan.

Ps : Ingin dapatkan quotation untuk anak-anak, boleh klik “quotation percuma” di sebelah kanan.

Komen Melalui Facebook Disini

Leave a Reply