Kenapa I-BR1M Merugikan Rakyat ?

i-BR1M-Perlindungan-Insurans-Nyawa

Sebelum ni, saya tak kisah sangat artikel-artikel politik yang ditulis oleh mana-mana belah pihak. Biasalah kalau yang pro kerajaan, semestinya akan menuis apa sahaja yang menyokong dasar kerajaan. Begitu juga sebaliknya bagi blogger yang pro pembangkang.

Antara isu yang pernah dibangkitkan ialah berkaitan I-BR1M yang diberikan kepada semua penerima BR1M ( kecuali golongan berstatus bujang dan warga emas sebatang kara ).

Bagaimana I-BR1M ini merugikan semua orang dan mengkayakan seseorang ?

I-BR1M merugikan

Umum tahu, setiap penerima BR1M akan diperuntukkan RM50 bagi penyertaan skim I-BR1M ini. Pada tahun 2014, seramai 7 juta penerima BR1M yang layak dan ini bermakna kerajaan membelanjakan RM350 juta semata-mata untuk skim ini.

Dari RM 350 juta tersebut, tuntutan yang telah dibuat sehingga September 2014 ialah hanya sebanyak RM42 juta sahaja. Diingatkan, tuntutan hanya sah sehingga 31 Disember 2014.

Maknanya sekarang kerajaan telah membayar RM350 juta kepada syarikat/individu tertentu khas untuk skim I-BR1m semata-mata untuk membela rakyat dengan RM42 juta sahaja. Adakah dengan baki 3 bulan yang tinggal, kerajaan yakin amaun yang dibelanjakan benar-benar membela rakyat atau sebaliknya untuk membela kroni ?

Duit kerajaan datangnya dari cukai rakyat. Boleh anda bayangkan betapa pembaziran yang ketara bagi rakyat seluruhnya.

Saya tak kisah pun kalau benar-benar urusan I-BR1M ini “straight to the point”. Masalahnya ada saja kerenah pengendali takaful ( pengendali sebenar ) yang mewujudkan pelbagai kerumitan untuk membuat tuntutan I-BR1M ini.

Semuanya bermula apabila saya membantu salah seorang client saya membuat tuntutan I-BR1M. Beliau kematian ayah. Namun, proses yang mudah jadi melecehkan.

Kali pertama saya ke bangunan Takaful Ikhlas di Bangsar South. Permohonan tidak diterima atas alasan “Salinan Sijil Kematian” tak dikepilkan. Saya tunjukkan salinan sijil pengkebumian tapi tak diterima. Alasannya mudah iaitu ” ikut prosedur”. Saya kata apa bezanya 2 dokumen ini? Tetap si mati itu mati. Pengkebumian dan kematian. Takkan tanam orang bukan sebab mati. Sejak bila ada perbezaan dengan pengkebumian dan kematian. Kalau pengkebumian tu tanam orang yang tak mati, dah tentu kita takkan ada kementerian pertanian tapi kementerian pengkebumian. Walaupun bukan saya yang menuntut, saya geram juga la menyusahkan penuntut ( client saya ).

Saya beralah.

Kali kedua saya ke bangunan yang sama. Kini bersama-sama salinan sijil kematian. Client saya telah dapatkan dari kampung. Tetapi. Permohonan tetap ditolak. Alasan kali ini lagi membuatkan saya menyirap.

Permohonan ditolak sebab waris yang memohon tak layak. Tak layak? Pegawai di kaunter takaful ikhlas mengesahkan pemohon yang layak cuma isteri si Mati sahaja atau anak-anak yang menjadi tanggungan. Anak yang bukan tanggungan tidak layak.

Inilah yang buat saya bengang. Belum pernah lagi skim takaful yang saya promosikan mengenakan syarat tuntutan mesti dibuat oleh waris yang menjadi tanggungan. kalau dah besar dan kerja, tak dikira sebagai tanggungan dan tak layak. Apakah situasi jika si mati (suami dan isteri) tidak ada anak yang masih bersekolah?

Membazir tak RM50 tu?

Membazir tak RM350 juta tu?

Komen Melalui Facebook Disini

One thought on “Kenapa I-BR1M Merugikan Rakyat ?

  1. ayie

    Suami saya pon dah terkena. Dia tlg ayah memohon untuk claim atas kematian atok. Last2 pemohonan ditolak kerana brim atok letak tanggungan nama nenek. Tapi nenek dah meninggal sebulan lepas atok meninggal. Senyap macam tu je..

Leave a Reply